Vies gebit en Alzheimer – Tandartspraktijk Heerhugowaard – Heerhugowaard

Tandartspraktijk Heerhugowaard

Tandartspraktijk Heerhugowaard is uw tandarts in Heerhugowaard voor uitstekende mondzorg. Kwaliteit en persoonlijk contact staan bij ons centraal.

Terug naar overzicht

Vies gebit en Alzheimer

Een vies gebit en dementie zouden wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Britse wetenschappers ontdekten in hersenweefsel van overledenen met de ziekte van Alzheimer ongewoon hoge concentraties van een bacterie die parodontitis of ernstige tandvleesontsteking veroorzaakt.

De porphyromonas gingivalis bacterie leeft in de mondholte maar kan tijdens eten, kauwen, tandenpoetsen of tandheelkundige operaties in de bloedbaan terecht komen en zo de hersenen bereiken, menen de onderzoekers van de universiteit van Central Lancashire in Preston. Hun bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, bevestigen de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat wie zijn tanden niet minstens eenmaal per dag poetst, een significant hoger risico loopt op dementie.

De onderzoekers vergeleken hersenweefsel van tien overleden Alzheimerpatiënten met dat van tien dode patiënten zonder de ziekte.

Bron: Algemeen Dagblad, 31-07-2013

Publicatiedatum: 06-03-2018