Mondzorg Heerhugowaard

Mondzorg Heerhugowaard maakt deel uit van TandartsPraktijk Heerhugowaard en is opgericht door Léonne Sanderse, mondhygiënist sinds 1996.

Léonne Sanderse is naast haar werkzaamheden bij TP Heerhugowaard 1 dag per week werkzaam in het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) en een aantal dagen per week in diverse verpleegtehuizen zoals b.v.  Zuyder Waert.

Mondzorg Heerhugowaard biedt vooral mondzorg aan ouderen en aan dementerende patiënten. Bij deze groep wordt vaak niet opgemerkt, dat ze ernstige mondproblemen hebben.

Tegenwoordig behoudt men tot op steeds hogere leeftijd zijn eigen gebit of een deel daarvan. De verzorging hiervan is en blijft ten alle tijden belangrijk maar wordt vaak wat moeilijker bij bovenstaande groep patiënten. Dit wordt vooral veroorzaakt door bijvoorbeeld stijve handen, een minder goede motoriek en/of een minder goede begeleiding.

De controlebezoeken bij de tandarts en/of mondhygiënist blijven van belang maar nemen soms af door verminderde mobiliteit. Het gevolg hiervan is / kan zijn: tandvleesontstekingen, gaatjes en een slechte adem. Het kan ook fysieke klachten geven, zoals problemen met kauwen en spreken, pijn en gezondheidsverlies omdat er minder gegeten wordt. Een slechte mondhygiëne heeft dus invloed op de totale gezondheid.

Ook wanneer iemand een gebitsprothese heeft is de mondverzorging erg belangrijk. Dit ter voorkoming van ontstekingen van het tandvlees en daarmee een slechte adem. Ook bij het dragen van een gebitsprothese is een jaarlijkse mondcontrole sterk aan te bevelen.

Wat kan Mondzorg Heerhugowaard u bieden?

  • Basis mondzorg aan huis.

Door het om te draaien en “naar de patiënt” toe te gaan, hopen we een oplossing te kunnen bieden aan bovenstaande patiëntengroep. Het is dus bedoeld voor mensen die b.v. langdurig bedlegerig zijn, in een verzorgings- of verpleeghuis wonen en/of verminderd mobiel zijn en daardoor niet naar de praktijk kunnen komen.

Wat houdt het controle bezoek in?

  • Onderzoek van de gehele mondholte;
  • Een daarbij passend mondverzorgingsadvies;
  • Het verwijderen van tandsteen (indien het niet teveel is);
  • Indien van toepassing: het verwijderen van drukplekjes van een gebitsprothese.

De mondhygiënist komt dus thuis, of in het verpleegtehuis langs met een basisuitrusting.

Hiermee kan ze ter plekke echter geen gaatjes vullen of tanden/ kiezen trekken. Mocht dit nodig zijn, dan wordt naar een passende oplossing gezocht.

Heeft u ook behoefte aan een stukje extra mondzorg òf heeft u iemand in uw naaste omgeving, waar dit van toepassing op is, bel dan gerust!

072-5720245

Op vrijdag is Léonne bij ons in de praktijk aanwezig om u ook daar dat stukje extra zorg aan te kunnen bieden