Verpleeghuizen laten gebitten rustig wegrotten – Tandartspraktijk Heerhugowaard – Heerhugowaard

Tandartspraktijk Heerhugowaard

Tandartspraktijk Heerhugowaard is uw tandarts in Heerhugowaard voor uitstekende mondzorg. Kwaliteit en persoonlijk contact staan bij ons centraal.

Terug naar overzicht

Verpleeghuizen laten gebitten rustig wegrotten

Het is vaak slecht gesteld met de gebitsverzorging in Amsterdamse verpleeghuizen. Soms zijn de gebitten zo verwaarloosd, dat gezondheidsproblemen ontstaan. Dat blijkt uit een rondgang onder verpleeghuistandartsen en verzorgers..

Vooral in de verpleeginstellingen van Amsta is de mondzorg onder de maat, melden verschillende bronnen. ‘Gebitsverzorging schiet er nogal eens bij in,’ erkent zorgcoördinator Rosaida Christina van het Dr. Sarphatihuis.

Ze wijt het probleem aan het gebrek aan mankracht op de werkvloer. ‘Zeker nu het zomer is, werken we bijna alleen maar met uitzendkrachten en flexwerkers. En vaak komen die niet eens opdagen, dus dan sta je alleen. Zie dan maar eens iemands tanden te gaan poetsen, dat gaat gewoon niet.’

Maar ook gebrek aan kennis van zaken speelt een rol. Voor veel verzorgenden heeft mondverzorging simpelweg geen prioriteit, zegt hoogleraar Cees de Baat, gespecialiseerd in ouderentandzorg. ‘Als het een vast onderdeel is van de verzorging, is er altijd tijd voor. Het zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het wassen van de onderkant.’

Eigen tanden of niet?
Zo wordt een simpele klus als het uitnemen van een kunstgebit in menig verpleeghuis vaak nagelaten. Christina: ‘Uitzendkrachten en flexwerkers hebben vaak geen idee of de bewoners nog hun eigen tanden hebben of een prothese. Dat staat in het zorgplan van de patiënt, maar dat lezen ze niet.’

Tandartsen van mondzorgpraktijk De Gezonde Lach in West, verbonden aan Amsta-verpleeghuis De Poort, maken melding van ernstig verwaarloosde gebitten bij patiënten van De Poort, variërend van sterke vervuiling met plak en tandsteen tot uitvallende tanden en kiezen door tandvleesontstekingen.

Daarbij zegt De Poort herhaaldelijk afspraken af bij gebrek aan personeel om de bewoners naar hun afspraak te brengen. In sommige gevallen gaat het om urgente ingrepen, waardoor patiënten onnodig veel pijn lijden, aldus een tandarts van de praktijk.

Een woordvoerder van Amsta zegt niet bekend te zijn met het probleem, maar het wel te laten onderzoeken.

Bron: Het Parool, 20-07-2013

Publicatiedatum: 06-03-2018