Meer keelkanker door seks – Tandartspraktijk Heerhugowaard – Heerhugowaard
Mooie tanden in een gezonde mond!

Terug naar overzicht

Meer keelkanker door seks

Het aantal gevallen keelkanker dat wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV), is de laatste 20 jaar verzesvoudigd. Het is toegenomen van 5 procent naar 30 procent. Dat stelt het Amsterdamse VUmc na onderzoek onder eigen patiënten dat tussen 1990 tot en met 2010 plaatsvond.

Orale seks
Arts-onderzoeker Michelle Rietbergen (29) van de afdeling KNO-hoofd/halschirurgie onderzocht met de afdeling Pathologie tumorweefsel van 240 patiënten met keelkanker in de periode 1990-2010. „Ongeveer 550 mensen krijgen jaarlijks keelkanker en het komt bij mannen driemaal zoveel voor.”

Dat aantal stijgt, zegt Rietbergen, en dat zou mede kunnen komen door HPV. Naast baarmoederhalskanker bij vrouwen, veroorzaakt het ook keelkanker bij mannen. Veel wisselende seksuele contacten en orale seks zijn bij mannen risicofactoren voor deze vorm van keelkanker, zo laat ook eerder Amerikaans onderzoek zien.

Roken en alcohol
Andere vormen van keelkanker worden veroorzaakt door roken en overmatig gebruik van alcohol. Inenting van jonge vrouwen tegen HPV, stelt de studie, zou naast baarmoederhalskanker bij vrouwen, mogelijk deze vorm van keelkanker bij mannen kunnen voorkomen.

HPV leeft op of in de huid en slijmvliezen. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV, waarvan de meeste geen klachten geven, maar enkele soorten veroorzaken kanker.

Bron: Spits, 05-04-2013

Publicatiedatum: 06-03-2018